Asociaţia MaiMultVerde anunță rezultatele proiectului “Eco-voluntariat în penitenciare”

Joi, 29 octombrie 2015, Asociaţia MaiMultVerde, Penitenciarul Craiova, Penitenciarul pentru Minori şi Tineri (Centrul de Detenție Craiova) şi Primăria Işalniţa au anunțat încheierea proiectului ”Eco-voluntariat în penitenciare” și rezultatele acestuia, în cadrul unei conferinţe organizate în Penitenciarul Craiova.

La conferinţă au participat:

  • Andreea Hoefer, managerul proiectului în cadrul Asociaţiei MaiMultVerde;
  • Raluca Țîrcă, director adjunct intervenție psihosocială;
  • Marin Calotă, director adjunct siguranța deținerii și regim penitenciar de la Penitenciarul Craiova.

Proiectul ”Eco-voluntariat în penitenciare” a fost finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România și s-a desfășurat în Craiova, în perioada august 2014 – octombrie 2015 în parteneriat cu Federația VOLUM, Penitenciarul Craiova, Conferinta presa incheiere proiect Penitenciare VerziPenitenciarul pentru Minori și Tineri și Primăria Ișalnița. Parteneriatul și-a propus să încurajeze activitățile de voluntariat de mediu în folosul comunității, oferind persoanelor private de libertate din cele două penitenciare partenere și locuitorilor Craiovei ocazii concrete de a face voluntariat, atât în interiorul penitenciarelor, cât și în spațiul public, în scopul facilitării dialogului și cooperării între membrii comunității și persoanele private de libertate.

Astfel, 100 de voluntari din rândul persoane private de libertate, alături de 20 de voluntari din comunitatea locală și 20 de angajați ai penitenciarelor partenere au participat la 5 programe de voluntariat de mediu în închisoare. Programele au constat în 10 sesiuni de instruire menite să-i ajute să dobândească informații și cunoștințe care au legătură cu zona rurală de proveniență și meseriile agricole, fapt care le dă o șansă nouă de calificare, integrare și reducere a  handicapului social al acestora.

Prin programul Management forestier, voluntarii au valorificat o parte din resursele de care dispune Penitenciarul Craiova, înființând un teren pentru mini-fotbal, o zonă de recreere și o pepinieră de care vor beneficia 1560 de persoane private de libertate și 600 de angajați ai penitenciarelor. Programul s-a încheiat printr-un meci de fotbal demonstrativ între echipele celor 2 penitenciare partenere, meci care a avut loc în 16 octombrie 2015.

Programele Colectare selectivă și Energii alternative au creat premisele introducerii de practici sustenabile de mediu în penitenciare: un sistem de colectare selectivă implementat în ambele penitenciare și folosirea, pe termen mediu, a energiilor alternative în scopul reducerii costurilor operaționale de funcționare ale penitenciarelor.

Programul Eco-antreprenoriat a venit în sprijinul acelor persoane care provin din mediul rural și sunt, de regulă, în posesia unei suprafețe agricole care poate fi reconfigurată ca abordare economică, în urma participării la cursuri după ieșirea din penitenciar.

Programul Conservarea biodiversității s-a desfășurat în parteneriat cu Muzeul Oltenia și a constat în 20 de mini-stagii de cercetare la care au participat câte două echipe de 6 persoane private de libertate. Implicarea minorilor și tinerilor în activități prietenoase, permanente și care se desfășoara în afara penitenciarelor, echilibrează comportamentul acestora, disciplinează și responsabilizează în egală măsură.

În ceea ce privește facilitarea dialogului și cooperării dintre persoanele private de libertate, instituțiile publice și comunitatea locală, a fost creată o Rețea de Sprijin constând din 10 membri ai 5 ONG-uri locale Asociația Ecologică Gaia, Acces Oltenia, Asociația Evolve, Asociația Allons Y, Asociația Tineretul ONU – care va reprezenta, și după încheierea proiectului, interesele persoanelor private de libertate și ale comunității locale în fața autorităților.

“Suntem de părere că, atunci când e vorba despre implicarea persoanelor private de libertate în activități de voluntariat, discuția trebuie să pornească de la ONG-uri și din comunitate, nu de la decidenți. Am identificat astfel nevoia de a aduce pe agenda publică și, ulterior, politică subiectul voluntariatului în spațiul public al persoanelor private de libertate și ne-am asumat participarea la demersurile de informare premergătoare obținerii unei decizii publice. Toate aceste componente ale proiectului fac ca proiectul să fie unul inovator și un exemplu de bune practice în ceea ce privește programele de voluntariat în închisori”, a declarat Andreea Hoefer, managerul proiectului ”Eco-voluntariat în penitenciare”.

Deținuții voluntari s-au implicat în cinci programe educaționale cu tematici legate de protecția și conservarea mediului, au contribuit la implementarea unui sistem de colectare selectivă a deșeurilor și producere a energiei alternative, activități inovatoare pentru sistemul penitenciar din România, sprijinite în totalitate de lucrătorii din penitenciarele craiovene și din Administrația Națională a Penitenciarelor. Toate aceste rezultate au pus bazele unui parteneriat pe termen lung între Penitenciarul Craiova și Asociația MaiMultVerde”, a declarat Comisar șef de penitenciare Marin Calotă, directorul adjunct al Penitenciarului Craiova.

Proiectul se încheie sâmbătă, 31 octombrie, printr-o acțiune de plantare care marchează finalul acestui proiect și se înscrie într-un cadru mai larg, fiind un eveniment prin care partenerii doresc să arate comunității locale și instituțiilor publice din Craiova că, dacă există ocazia, persoanele private de libertate se pot implica în activități de voluntariat nu numai în închisoare, ci și în spațiul public, fiind o resursă importantă pentru rezolvarea anumitor probleme ale comunității. Acțiunea a început în 29 octombrie, iar în cele trei zile de plantare, 200 de persoane private de libertate și 100 de voluntari din Craiova urmează să planteze 17.000 de puieți pe o suprafață de 3 ha oferită de Primăria Ișalnița.

Perioada de desfăşurare a proiectului a fost de 15 luni, august 2014-octombrie 2015. Proiectul ”Eco-voluntariat în penitenciare” a fost finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România cu suma de 66.057 euro.

Mai multe informaţii despre proiect pot fi găsite pe www.penitenciareverzi.ro, iar despre granturile SEE 2009-2014 pe www.eeagrants.org.