Un teren de sport și o zonă de recreere au fost inaugurate la Secția exterioară Ișalnița a Penitenciarului Craiova

Vineri, 16 octombrie, Asociația MaiMultVerde, Penitenciarul Craiova și Penitenciarul de Minori și Tineri (Centrul de Detenţie) au inaugurat terenul de fotbal și zona de recreere amenajate la Secția exterioară Ișalnița a Penitenciarului Craiova printr-un eveniment sportiv: un meci de fotbal între persoane private de libertate din cele două instituții.

Cele două spații au fost realizate în cadrul proiectului ”Eco-voluntariat în penitenciare” pe o suprafață de teren de aproximativ 3000 mp, nefolosită până acum, aflată în imediata vecinătate a secției exterioare Ișalnița.

Amenajarea a constat într-un complex de activităţi specifice:

  • curățarea, frezarea și nivelarea suprafeței bazei sportive, locului de agrement și pepinierei;
  • așternerea și compactarea unor straturi succesive de nisip și pietriș cu rol de stabilizare și de drenaj;
  • așternerea și compactarea unui strat de pământ fertil cu rol de substrat pentru gazon;
  • execuția unui puț forat și a unui sistem de irigații prin aspersie, montarea rulourilor de gazon;
  • plantarea unor arbori și arbuști decorativi, execuția unui foișor, precum şi realizarea împrejmuirii întregului amplasament.

Toate aceste activităţi au fost realizate cu implicarea voluntară a persoanelor private de libertate.

Terenul de fotbal și zona de recreere au fost inaugurate printr-un meci de fotbal demonstrativ între echipa persoanelor private de libertate din Penitenciarul Craiova și cea a tinerilor din Penitenciarul de Minori și Tineri. În acest fel, voluntarii din proiect s-au putut bucura primii de beneficiile muncii lor și s-au angrenat într-o dispută sportivă entuziastă, desfășurată în limitele colegialității și fair play-ului. Prin felul în care au participat, atât la amenajare, cât și la întrecerea sportivă, persoanele private de libertate au arătat că își doresc să poată contribui prin forțe proprii la crearea unei infrastructuri corespunzătoare derulării în bune condiții a programelor de educație și asistență psihosocială desfășurate în perioada privării de libertate.

În acest context, domnul comisar şef Adrian Cristian BECHEANU, directorul Penitenciarului Craiova, a apreciat:

“Amenajarea spaţiilor pe care le inaugurăm permite ca, în viitor, să desfăşurăm în condiţii optime o gamă variată de activităţi sportive atât cu persoanele private de libertate cât şi cu personalul unităţilor penitenciare”.

Meciul de fotbal s-a înscris într-un cadru mai larg de activități, fiind un eveniment prin care partenerii au vrut să arate opiniei publice și să informeze comunitatea locală și instituțiile publice din Craiova că, dacă există ocazia, deținuții se pot implica în activități de voluntariat nu numai în închisoare ci și în spațiul public, fiind o resursă importantă pentru rezolvarea anumitor probleme ale comunității.

 

”Eco-voluntariat în penitenciare” este un proiect care promovează beneficiile voluntariatului pentru mediu în rândul persoanelor private de libertate din Penitenciarul Craiova şi Penitenciarul pentru Minori şi Tineri, precum şi în rândul comunităţilor din Craiova şi Işalniţa.