Recomandare: documentarul “Outside” (2014), de Andrei Schwartz

Documentarul Outside pune indirect o întrebare la care cu greu se poate răspunde: unde există mai multă libertate, în închisoare sau „afară“? Filmul de 87 de minute urmărește doi ani din viața lui Gavriel Hrieb. Condamnat la închisoare pe viață pentru dublă crimă, Gavriel este eliberat pentru bună purtare după 21 de ani. Andrei Schwartz, realizatorul documentarului, îl cunoștea din 1994, de cînd filma pentru „Jailbirds“, o peliculă despre viața în închisoarea Rahova.

Prima parte a documentarului îl surprinde pe protagonist în închisoare – în celula sa, alături de colegii de cameră și în interacțiunile cu gardienii. Gavriel pare un om reflexiv, analitic, împăcat cu gîndul că are un trecut ce-l va urmări pînă la moarte. Simțim alături de el emoțiile audierii în urma căreia se va decide eliberarea, explorăm viața de penitenciar – cu mîncare gătită improvizat, cîntece la acordeon, comunicare prin ferestrele exterioare cu gratii ș.a.m.d.

Partea cu adevărat angoasantă este cea de după eliberare. Cu o geantă pe umăr și 40 de lei primiți pentru transport, Gavriel este așteptat la poarta închisorii de mama sa, de frate și de alte rude. Urmează o lungă perioadă în care trebuie să se confrunte cu lupta căutării unui loc de muncă (și cu refuzurile angajatorilor), cu vecinii care nu suportă să aibă în bloc un „pușcăriaș“, cu mama (divorțată și recăsătorită cînd Gavriel era adolescent) care pune presiune asupra lui și cu obsesia de a-l găsi pe tatăl său biologic. Cea mai importantă răbufnire a protagonistului este momentul cînd spune că era mai bine dacă rămînea în închisoare. Afară, se simte singur, nedorit, fără speranță.

Citește cronica integrală la Cyberculture.ro.